Autor článku

Zachraňme příbramský ligový fotbal

Příbramský prvoligový fotbal jako třicetiletý projekt rodiny Starkových, který byl donedávna také sportovní chloubou města, prožívá aktuálně nelehké období. Paradoxně v době, kdy český národní fotbalový tým skvěle reprezentují významní odchovanci FK Viagem Příbram jako Antonín Barák (aktuálně hráč italské Florencie), Václav Černý (aktuálně hráč holandského  Twente Enschede) a Aleš Matějů (aktuálně hráč italského Palerma).

Fotbalovému týmu FK Viagem Příbram totiž již dlouhých osm let chybí významná podpora jak ze strany politické reprezentace města, tak části zdejších podnikatelských elit.

„Triumfální“ nástup někdejšího starosty Ing. Jindřicha Vařeky a jeho hnutí ANO na příbramskou radnici (2014), sebou také přinesl viditelnou snahu odsunout zdejší ligový fotbal a jeho představitele do společensky a politicky okrajové role. A sice pod „falešnou záminkou“ že profesionální sport je regulérní podnikatelskou aktivitou, a proto mu nemůže být ze strany veřejné správy poskytována finanční podpora. Zejména tím byly myšleny významné provozní a investiční dotace poskytované fotbalovému oddílu FK Viagem Příbram v dobách starostů Mgr. Josefa Vacka (KDU-ČSL), Ing. Ivana Fuksy (ODS) a MVDr. Josefa Řiháka (ČSSD). V tomto zhruba dvacetiletém období měl příbramský fotbal jistotu silné a hluboké podpory ze strany města.  Navzdory skutečnosti, že další desítky milionů korun musel do příbramskému fotbalu a ze “svého” investovat majitel klubu Jaroslav Starka. A proto jsem přesvědčen, že téměř třicet let budování a existence příbramského ligového fotbalu, nemůže ani jedna strana ze svých „životů“ jen tak “odepsat”.

Situace je však vážná, protože bez podpory krajských a místních samospráv se vrcholový fotbal opravdu dělat nedá. Přesto existují města kde je podobná spolupráce samozřejmostí (Plzeň, Uherské, Hradiště, Opava, Prostějov, Praha 3 a další).

Když jsem v roce 2002 končil v pozici starosty, byla podpora fotbalu ze strany města 10 miliónů korun. Vedle toho jsme z městského rozpočtu investovali další desítky miliónů korun do infrastruktury stadionu na Litavce (zastřešení tribun, logistické zázemí stadionu Na Litavce).

Podobně velkoryse a s respektem se k příbramskému fotbalu chovali také starostové Ing. Ivan Fuksa a MVDr. Josef Řihák. Zároveň nesmím zapomenout na místostarosty Václava Černého a MUDr. Ivana Šedivého, bez jejich politické podpory trvající až do roku 2014, by místní fotbal těžce dýchal. Bohužel tento volební rok přinesl drtivé politické vítězství starosty Ing. Jindřich Vařeky (ANO). A s ním přišla fotbalově „báječná léta pod psa”. Nový starosta a tým jeho blízkých spolupracovníků se rozhodl fotbalový oddíl  FK Viagem Příbram “finančně vyhladovět“. A za nadšeného potlesku části politického spektra a také některých občanských “aktivistů”, se mu to bohužel podařilo.

Současný starosta Mgr. Jan Konvalinka by možná FK Viagem Příbram rád finančně podpořil, ale na podobný krok neměl prozatím potřebnou politickou sílu. Vlivní radní ANO jako Ing. Jindřich Vařeka, Ing. Jiří Holý nebo Ing. Petr Rotter, jako „těžké váhy“ současné příbramské politiky, mu to prostě nedovolili. Nicméně, za necelý měsíc proběhnou nové komunální volby. A pokud si někdo přeje, aby příbramský fotbal nabral opětně dech, musí volit změnu. A představitele současné „neformální vládní koalice“ na příbramské radnici (zástupci ANO, ODS a KSČM) poslat na symbolické “smetiště dějin“.

Pokud chceme příbramské kopané dát nový impuls a zachránit její budoucnost, musíme se vrátit na cestu, kterou jsme před lety opustili. Zvláště za situace kdy trenérská dvojice Tomáš Zápotočný a Marek Nikl dělá s mladým mužstvem FK Viagem Příbram opravdu vynikající práci. A po sportovní stránce disponuje schopnostmi jak krizovou situaci příbramského týmu aktuálně působícímu ve 2. fotbalové lize vyřešit.

Hlavní rozhodnutí však budou muset udělat fotbaloví fanoušci, trenéři, funkcionáři a také samotní hráči FK Viagem Příbram z pozice voličů. Dohromady totiž tvoří významnou voličskou komunitu, která má v sobě sílu „komunální volby“ významně ovlivnit. Na příbramskou radnici musí poslat politiky, kteří se na rozdíl od politické reprezentace z posledních osmi let nebudou bát zdejší kopanou jasně podpořit. Ostatně podobnou cestu v minulých letech vydali zastupitelé ODS Miroslav Peterka (odbíjená) a Svatopluk Chrastina (Sokol), kteří díky cílené volební podpoře svých příznivců a členů prosadili dlouholeté a dobré financování Kocourů Euro SITEX Příbram a Tělocvičné jednoty Sokol Příbram.

Věřím, že v tomto kontextu budou fotbaloví fanoušci  FK Viagem Příbram na budoucnost příbramské kopané v podzimních komunálních volbách myslet. A v předvolebních debatách se budou umět jednotlivých kandidátů otevřeně zeptat na jejich vztah k zdejšímu ligovému fotbalu.

V komunálních volbách 2022 budou mít na svých bedrech velkou odpovědnost. Na jejich hlasech bude totiž významně záviset, zda náš fotbalový „Baník“ současné nelehké období sportovně a ekonomicky přežije. Anebo skončí postupně a bez pomoci místní příbramské samosprávy ve stavu „klinické sportovní smrti“.


Mgr. Josef Vacek

kandidát číslo 3

KDU- ČSL a nezávislí



Nové články
Radek Ctibor: Novák a pak nic. Přes velké problémy přehlížíme malé

Radek Ctibor: Novák a pak nic. Přes velké problémy přehlížíme malé

Přidat recenzi
Příbram se potýká s celou řadou těžkostí – chybí dostupné bydlení, kapacita...
Číst více
Marie Kubová: Nemyslím si, že současná nabídka a struktura vzdělávací soustavy pro Příbram je dostatečná

Marie Kubová: Nemyslím si, že současná nabídka a struktura vzdělávací soustavy pro Příbram je dostatečná

Přidat recenzi
Během svého života jsem nasbírala řadu zkušeností. Sama jsem s manželem vyc...
Číst více
Obnovme stará dětská hřiště

Obnovme stará dětská hřiště

Přidat recenzi
V Příbrami je poměrně hodně dětských hřišť. Mnohé vznikly poměrně nedávno, ...
Číst více